Камеральні функції

Геодезична інформаційна система 6 та Геодезична інформаційна система 6 Агро

Модератори: NickS, feNICKs

BITEK

Re: Камеральные функции

Повідомлення BITEK » 17 січня 2013, 13:26

Добрий день! Як зафарбувати агрогрупи потрібним кольором?
Я створюю агрогрупу (сколюю з карти) в слої "Агрогрупи", після створення у вікні "Изменение параметров почвенной характеристики ..." запрошує вказати назву агрогрупи, бал бонітету та ін. Я вказую назву - вибираючи зі списку існуючого в програмі. У вікні "Список видов агрогруп" вибираю потрібну агрогрупу, жму кнопку "Изменить" обираю колір потрібної "заливки"; потім "сохранить", "ОК" і т.д.. А агрогрупа не відображається у вибраному кольорі. У вікні "Изменение параметров почвенной характеристики ..." ввожу лише назву агрогрупи, бо мені потрібна лише її площа та відображення потрібним мені кольором.

NickS

Повідомлення NickS » 17 січня 2013, 14:31

BITEK, ми виправимо цю помилку в наступній версії.

GENYA

Повідомлення GENYA » 05 лютого 2013, 16:47

Шановні форумчани. Підскажіть будь-ласка, чи можна в ГИС6 змінювати площу земельної ділянки, при цьому не змінюючи її промірів (наприклад змінюючи кут і т.п.)? Буду дуже вдячний за допомогу.

Denver

Повідомлення Denver » 05 лютого 2013, 17:25

GENYA писав:Шановні форумчани. Підскажіть будь-ласка, чи можна в ГИС6 змінювати площу земельної ділянки, при цьому не змінюючи її промірів (наприклад змінюючи кут і т.п.)? Буду дуже вдячний за допомогу.

все залежить від результату, який Вам потрібен ;)

NickS

Повідомлення NickS » 05 лютого 2013, 18:17

GENYA писав:Шановні форумчани. Підскажіть будь-ласка, чи можна в ГИС6 змінювати площу земельної ділянки, при цьому не змінюючи її промірів (наприклад змінюючи кут і т.п.)? Буду дуже вдячний за допомогу.

:facepalm:
НЕ МОЖЛИВО В ЖОДНІЙ ПРОГРАМІ! Площа і проміри - це похідна від координат, площа змінюється лише змінюючи форму ділянки, а точніше положення координат, а якщо змінюється положення, то змінюється і відстань між координатами, тобто проміри. Більше того, змінюючи кут, Ви не змінете сусідні проміри, але кардинально зміните інші проміри, адже це замкнений контур! Ви хочете перекреслити закони геометрії? :D
Єдиний спосіб, це в створеному обмінному файлі в блокноті виправити значення промірів і площ, але майте на увазі, що програми, при імпорті все рівно їх можуть перерахувати і написати правильно. Та і в будь-якому випадку це буде халтура! А враховуючи те, що тепер всі обмінні файли будуть підписуватись і у підписі буде вказаний сертифікований спеціаліст, то можна буде легко знайти того, хто наробив халтури. :)

Єдиний вихід, це створювати додаткові точки і "вигризати" цю площу за допомогою них. Але ж це теж не думаю, що гарний вихід...

Dorochenko_iv
Контактна інформація:

Повідомлення Dorochenko_iv » 05 лютого 2013, 18:25

NickS писав:

:facepalm:
НЕ МОЖЛИВО В ЖОДНІЙ ПРОГРАМІ! Площа і проміри - це похідна від координат, площа змінюється лише змінюючи форму ділянки, а точніше положення координат, а якщо змінюється положення, то змінюється і відстань між координатами, тобто проміри. Більше того, змінюючи кут, Ви не змінете сусідні проміри, але кардинально зміните інші проміри, адже це замкнений контур! Ви хочете перекреслити закони геометрії? :D
Єдиний спосіб, це в створеному обмінному файлі в блокноті виправити значення промірів і площ, але майте на увазі, що програми, при імпорті все рівно їх можуть перерахувати і написати правильно. Та і в будь-якому випадку це буде халтура! А враховуючи те, що тепер всі обмінні файли будуть підписуватись і у підписі буде вказаний сертифікований спеціаліст, то можна буде легко знайти того, хто наробив халтури. :)

Єдиний вихід, це створювати додаткові точки і "вигризати" цю площу за допомогою них. Але ж це теж не думаю, що гарний вихід...

Не можу з цим погодитись, в залежності від розмірів ділянки при зміні внутрішніх кутів площа також змінюється, проте довжини залишаються незмінні. В ГІСі є така можливість.

NickS

Повідомлення NickS » 05 лютого 2013, 19:20

Dorochenko_iv писав:Не можу з цим погодитись, в залежності від розмірів ділянки при зміні внутрішніх кутів площа також змінюється, проте довжини залишаються незмінні. В ГІСі є така можливість.

Так, згоден, в даному випадку я помилився. Якщо змінити кути, то можна залишити проміри тими самими і площа зміниться, АЛЕ для цього потрібно компенсувати це в іншому місці, наприклад, у нас є квадрат, а щоб змінити площу, потрібно його перетворити в ромб. От тільки чи розумієте Ви, що таким чином ви змінюєте геометрію ділянки і вже на протилежній стороні вилізете на "чужу" ділянку?
Ось контур до зменшення площі:
22.jpg
Контур оригінальний

Ось контур після нашого крутого зменшення площі. :)
11.jpg
Контур зі зменшеною площею

Бачимо, що проміри залишились на місці, площа зменшилась, але контур виліз на сусідні ділянки. :(

GENYA

Повідомлення GENYA » 05 лютого 2013, 20:31

NickS писав:Бачимо, що проміри залишились на місці, площа зменшилась, але контур виліз на сусідні ділянки.

По-перше малюнок в даному випадку показує дуже грубо, а по-друге в Україні не можуть існувати всі суміжники, це нонсенс. Та куди дівати всю нароблену раніше халтуру?
NickS писав:От тільки чи розумієте Ви, що таким чином ви змінюєте геометрію ділянки і вже на протилежній стороні вилізете на "чужу" ділянку?

Справа в тому, що коли попередники вносили до бази даних (БД), то зробили халтуру на всю сітку поля, яку необхідно поправити, при цьому не змінюючи промірів і площ які в БД (додаткові точки в нашому випадку додавати не можна) та при цьому ще потрібно вмістити сусіда. То все ж таки, якщо можна змінити в ГИС, то як це зробити?

GENYA

Повідомлення GENYA » 05 лютого 2013, 20:36

Dorochenko_iv писав:В ГІСі є така можливість.

Де і як це можна подивитись та зробити?

Dorochenko_iv
Контактна інформація:

Повідомлення Dorochenko_iv » 05 лютого 2013, 20:43

GENYA писав:
NickS писав:От тільки чи розумієте Ви, що таким чином ви змінюєте геометрію ділянки і вже на протилежній стороні вилізете на "чужу" ділянку?

Справа в тому, що коли попередники вносили до бази даних (БД), то зробили халтуру на всю сітку поля, яку необхідно поправити, при цьому не змінюючи промірів і площ які в БД (додаткові точки в нашому випадку додавати не можна) та при цьому ще потрібно вмістити сусіда. То все ж таки, якщо можна змінити в ГИС, то як це зробити?

Є декілька варіантів виконання:
1. У вікні "камеральні функції" є інструмент "корегувати" (чорна стрілка біля лінії). Стаємо на слой "ділянка" і здвигаємо крайню точку ділянки в сторону. Потім користуючись інструментом "довжина" змінюємо довжини ділянки до бажаних.
2. Користуючись інструментом "довжина" змінюємо довжину лінії ділянки з правої точки лінії до лівої точки лінії в сторону збільшення (наприклад з 12,50 м до 12,70), а потім навпаки з лівої точки лінії до правої в сторону зменшення (12,70 до 12,50). Таким чином наша довжина лінії звигається в сторону змінюючи внутрішній кут.
Як користуватись функцією "довжина" описано на стор.34 "Руководство пользователя", том 2